woensdag 16 mei 2018

Message in a Bottle


'Je bent een schatje', die vier woordjes blijven in mijn hoofd hangen. 
Het waren haar laatste woorden als reactie op mijn berichtje.

Toen ik maandagavond, net voor slapen gaan, aan het scrollen was op Facebook zag ik het bericht staan: 'Diepbedroefd melden we jullie dat Veerle is heen gegaan.'
Ik kan je verzekeren dat ik even om lucht moest happen, ik kreeg het warm en koud tegelijkertijd en terwijl bleef ik tegen mezelf zeggen: 'Het is toch geen waar, het is toch geen waar...'. 

Veerle mailde af en toe naar mij. Net zoals andere vrienden, collega's en bloglezers. Gewoon om es goeiedag te zeggen of om advies te vragen of om een stuk van hun verhaal met mij te delen.
Meestal voel ik het aan als: 'Ik ben blij dat ik het eens kwijt kan'. 

Veerle had het ook bijzonder zwaar. Toch voelde ik ook veel kracht in haar woorden en in haar berichten was er altijd een positieve noot. Maar tussen haar lijntjes in las ik ook de eenzaamheid, de machteloosheid, de schreeuw naar steun, naar begrip, naar zoveel eigenlijk. 

Weet je...
Vaak krijg je wel van die subtiele signalen dat iemand gehoord wil worden, 
dat iemand in stilte schreeuwt. 
Vaak horen we wel dat iemand ons iets vertelt. 
Maar luisteren we echt?

Ik blijf worstelen met de vragen: Heb ik genoeg gedaan? Kon ik iets meer doen voor haar? Ik troost me dan met haar laatste woorden: 'Je bent een schatje'.
Toch blijft het allemaal wat vechten in mij...


I'll send an S.O.S. to the world

I hope that someone gets my...

Tijdens een oefening in de Heartfulness training moesten we per twee gaan zitten. Elk om beurt moest je iets persoonlijks vertellen terwijl de andere niets mocht terug zeggen. Alleen maar luisteren dus en dit voor 2 minuten. 
Het lijkt niet veel maar het was verdorie niet makkelijk om totaal niets terug te zeggen. Al gauw hebben we de neiging om te zeggen: 'Ah ja, ik weet wat je bedoelt. Of Ah ja, ik heb dat ook'. En staan we klaar met een antwoord vol oplossingen en goeie raad. Terwijl we het soms alleen es kwijt willen. Terwijl dat we soms es gewoon willen delen zodat je helpt dragen. En zo stilzwijgend steun kan ervaren.


There are no perfect words to heal the pain
but sometimes words aren't required at all.

Your very presence 
can be all the comfort that is needed.

Als je echt luistert, met je oren maar ook met je ganse lichaam, met je hart, met je volledige zijn dan 'hoor' je nog meer dan enkel woorden. 

Dan hoor je ook de emoties, de pijn, de angst, de onwennigheid, de kwetsbaarheid, de fragiliteit. 
Dan hoor je ook tussen de lijntjes de stille schreeuw.

Dus heb aandacht voor de 'message in the bottle'.
Er gewoon zijn voor iemand kan een wereld van verschil maken. 

xxxx
Dintje ❤️


Geen opmerkingen:

Een reactie posten